Nyhetsbrevet

TräskyddsAktuellt Nyhetsbrev 2023 maj

Hej!

Årsmötet stundar för Träskyddsföreningens medlemmar. Det blir som vanligt ett tillfälle att möta branschkollegor. Årsmötet med middag och äventyr sker den 25 maj och dagen efter, den 26 maj är det Träbrobyggardagen, se nedan. Inbjudan och information har skickats till alla medlemmar. Har du missat det är det hög tid att anmäla dig och planera resa och boende. (se inbjudan för medlemmar här).

Här följer ett välfyllt nyhetsbrev med många nyheter och information om planerade aktiviteter. Varför inte komma till Träbrobyggardagen, till exempel!

Fredrik Westin, VD Svenska Träskyddsföreningen


Träbrobyggardagen 2023

Träskyddsföreningen och KTH-Byggvetenskap bjuder in till studiebesök i “snickarhallen”- vid KTH-campus.

På initiativ av Träskyddsföreningen och KTH-Byggvetenskap anordnas ett studiebesök och event den 26 Maj, Brobyggardagen i Snickarhallen.

Träbrobyggardagen är öppen för alla men kräver anmälan. Elevpresentationer och föredrag avslutas med att föreningen bjuder på lunch och mingel. 🙂

Inbjudan, program och anmälan


Byggaute: Säljstöd och regler för impregnerat virke i bygghandeln

Vårens Byggautekampanjer är igång och vi har redan genomfört flera medlemsmöten och bygghandlarutbildningar.

Det fortsätter med produktutbildning med Beijer Byggs filialer vid tre tillfällen och med öppen produktutbildning för alla bygghandlare och produktsäljare. Läs mer och anmäl dig till någon av de två planerade utbildningarna.

Läs mer…


Så här ska avfall från träskyddsbehandlat virke sorteras

Impregnerat trä klassas ofta felaktigt som farligt avfall. Reglerna i avfallsförordningen är tydliga men att beräkna hur avfall ska klassificeras är komplicerat och kräver detaljerad kunskap om avfallets egenskaper och innehåll.

Enligt avfallsförordningens klassificeringsregler ligger träskyddsbehandlat virke som tillverkats med vattenlösliga kopparbaserade träskyddsmedel under gränsvärdena för vad som utgör farligt avfall och ska därför sorteras som blandat träavfall.

Produkter som tillverkats enligt träskyddsklass NTR A och NTR AB i standardsortimentet klassas med god marginal som icke-farligt avfall.

Läs mer…


Skapa avfallsdeklaration

Senaste nytt till medlemsföretag som ska skapa avfallsdeklarationer. Dessa har nu flyttat från “pdf-filerna” till att vara en del av TSM-systemet. Det gör att informationen integreras och publiceras på samma sätt som övrig träskyddsinformation. Enklare att skapa och mycket enklare för bygghandel och konsument att få tag i rätt dokument. För att inte tala om löpande uppdateringar…

Läs mer…


Nyheter i TSM-systemet: Bygghandlarlistan

Från våren 2023 finns Bygghandlarlistan för att underlätta för återförsäljare att hämta information.

Nu kan bygghandlare och de som vill hämta information direkt från Bygghandlarlistan. Träskyddsföreningens medlemmar publicerar information om sina produkter och allt visas i listan som är översiktlig och ger direktlänkar för att hämta filer.

Läs om alla nyheter och hur det fungerar på de uppdaterade hjälpsidorna.

Träskyddsmärkning TSM-systemet ger en allmän beskrivning och

TSM-Systemet användarguide beskriver hur “Impregneringsanläggningar” loggar in och använder TSM-Systemet.


boy in black and white long sleeve shirt standing beside gray metal watering can during daytime

Odling och träskydd

Så här års kommer många frågor om det farligt för växterna med impregnerat trä. Vi har svaren och har skrivit en sammanfattande artikel om detta.

Läs mer och tips och råd…


Onlinekurser i Träskydd

Träskyddsinstitutet har skapat två nya onlinekurser. Kurserna är öppna och gratis för alla men kräver registrering/inloggning.

Den första kursen, Introduktionskurs i Träskydd är en introduktion till beständigt trä och träskydd, regelverk och miljöregler och varför trä behöver skyddas och hur det det görs. Kursen passar alla som bygger eller handlar eller hanterar trä och som vill veta mer om hur man bygger hållbart.

Den andra kursen, Introduktionskurs NTR-tillverkningskontroll i första hand utgiven med personal i träskyddsbranschen i tanke men är mycket givande även för de som behöver veta något om hur NTR-systemet fungerar. Den omfattar grunderna i hur impregnerat trä tillverkas och grundläggande koncept för tillverkningskontroll och hur NTR-systemet fungerar.

Läs mer och anmäl dig här…


Träskyddsinformation TSM i nyheterna

Systemet ska förenkla vid försäljning av impregnerat virke

Tidningen Byggmaterial uppmärksammar i #2 2023, Träskyddsföreningens TSM-system och arbetet med att underlätta för producenter och handlare.

Läs hela artikeln här…

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-06-24
Cancel