Nätupplagan: 2024-06-24 7:57

Träbrobyggardagen 2023

av | 2023 04 17 | Evenemang, TräskyddsAktuellt

Träskyddsföreningen och KTH-Byggvetenskap bjuder in till studiebesök i “snickarhallen”- vid KTH-campus

Brokursen 2022: Albin, Dani och Sarah på den färdigbyggda bron framför Snickarhallen. Foto: Melissa More

Brobyggardagen i Snickarhallen 26 maj

På initiativ av Träskyddsföreningen och KTH-Byggvetenskap anordnas ett studiebesök och event den 26 Maj, Brobyggardagen i Snickarhallen.

Studenter, organisationer och företag som deltar eller är inblandade “broprojektet” samt alla intresserade är välkomna, men vi vill att ni anmäler er.

Vi får veta mer om utbildningen och kursen och den intressanta samverkan mellan de olika skolorna. Vi får se och veta mer om gestaltning, konstruktion och arbetet med olika broarna och bron som ska byggas. Vi får information från de olika deltagande företagen och deras material och komponenter och även ta del av en miljöanalys och hur brobygget påverkar miljön. Vi kommer få veta mer om Snickarhallen och Hilding Brosenius (läs nedan om Hilding och HB-balken) och höra om KTH-Byggvetenskaps satsningar på träbyggnad och utbildning och tankar om framtiden.

Tid och plats

2022-05-26 Kl 10:00-12:00 med efterföljande lunch.
KTH Snickarhallen, Drottning Kristinas väg 65A

Anmälan görs här

Preliminärt program

  • Välkommen till KTH och Snickarhallen, Magnus Wålinder. Professor KTH Byggvetenskap
  • Träbrokursen, om kursen, Studio for Applied Architecture. Professor Roberto Crocetti
  • Visning av studentarbete, arbetsgrupper/broar
  • Presentation av Miljöhandboken: Fredrik Westin, vd Träskyddsföreningen
  • Presentation och inbjudan till Kurs i Träbeständighet
  • Kort presentation av sponsorer, produkter och framtidsspaning, Moderator: Fredrik Westin
  • Lunch

Om Broprojektet

Under våren 2023 pågår ett studentprojekt i samarbete med KTH-Arkitektur, KTH-Byggvetenskap samt Arkitektskolan i Saarbrücken (Tyskland). Projektet handlar om att projektera en träbro som ska sedan byggas. Just nu pågår intensivt projekteringsarbete, där studentgrupper jobbar med flera parallella förslag. Grupperna är en blandning av arkitekt- och ingenjörsstudenter handledda av lärare på både Byggvetenskap och Arkitektskolorna på KTH och Saarbrücke. I maj kommer ett av förslagen att väljas ut av en jury. Därefter kommer byggarbetet att inledas i “snickarhallen” på KTH-campus. Bron kommer sedan att nedmoteras i impregnerbara delar och fraktas till impregnering. Under hösten kommer bron monteras på plats.


De fem broprojekten och Brobyggardagen 2022

Se dokumentärfilmen från Brobyggardagen 2022


Om Hilding Brosenius. Professor och konstruktionschef med över 100 patent

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hilding_Brosenius

I den så kallade HB-balken utgörs livet av tunna brädor som spikats korslagda i diagonal riktning i förhållande till balkens flänsar. På detta sätt byggdes balkar, ramar och treledsbågar för hangarer, idrottshallar med mera med stora spännvidder. Tekniken var arbetskrävande och används därför inte mer. Den borde dock kunna utvecklas och göras konkurrenskraftig med modern spikningsteknik. (Källa: Traguiden.se) Snickarhallen KTH Campus, , Drottning Kristinas väg.

Senaste nyheterna

Odling och träskydd

Dagens impregnerade trävaror skyddas med miljöanpassade träskyddsmedel med kopparsalter som huvudsakligt...

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-06-24
Cancel