Nyhetsbrevet

TräskyddsAktuellt – Mars 2024

Hej!

Här är det första utskicket av TräskyddsAktuellt för 2024. De inledande månaderna har varit händelserika, och detta utskick ger er en översikt över vårt arbete, fyllt med viktig information.

Fredrik Westin,

VD, Svenska Träskyddsföreningen


Anmälan öppen till KTH-kursen i Träbeständighet

I september är det dags för KTH och Träskyddsinstitutet att återigen köra igång distansutbildningen “Träbeständighet”. Utbildningen syftar till att fördjupa förståelsen för trä som byggnadsmaterial och dess förmåga att erbjuda lång livslängd med minimalt klimatavtryck.

Anmälan är nu öppen till kursen i Träbeständighet, som Träskyddsinstitutet gör i samarbete med KTH. Kursen för dig som vill bli expert på frågor som rör träbeständighet och träbyggande.

Hjälp oss att sprida ordet om kursen genom att uppmuntra dina kollegor eller andra intresserade att anmäla sig!


Tack för engagemang under kursen i industriellt träskydd

I början av februari hölls kursen i industriellt träskydd i Uppsala. Det deltog 17 elever och samtliga blev godkända, vilket markerar ännu en framgångsrik utbildningssatsning för branschen.

Eleverna fördjupade sina kunskaper inom områden som bland annat vedanatomi, impregneringsteknik, arbetsmiljö och träskyddsmedlens toxikologi. 

Klicka här för att se bilder och för att läsa mer om kursen


Träskyddsföreningen välkomnar nu nomineringar till Träskyddspriset 2024!

För femte året i rad ska Träskyddsföreningen utse ett träprojekt med god arkitektur och med beständigt material.

Har du sett ett träprojekt som fångat ditt intresse, eller har du själv deltagit i ett träprojekt som förtjänar att uppmärksammas? Nominera det genom att mejla oss på traskyddspriset@traskydd.com

Sista dag för nomineringar är den 21 april. 


Återvinning av impregnerat trä har blivit riksdagsfråga

I en nyligen ställd riksdagsfråga till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L) av Monica Haider tas frågan om återvinning och eldning av impregnerat trä upp. Träskyddsföreningen tycker det är mycket positivt att frågan lyfts på riksdagsnivå, och ser fram emot att följa arbetet och debatten i riksdagen.

Läs mer här


Byggaute 2024: Säljarutbildning impregnerat och regler för impregnerat virke i bygghandeln

Med våren runt hörnet börjar det bli dags att bygga ute, och vi bjuder in till utbildning om impregnerat virke.

Utbildningen omfattar bland annat

  • hur bygghandeln ska skylta på rätt sätt för att uppfylla märknings- och informationskrav
  • hur rötskyddsgarantin fungerar för att hjälpa konsumenter och byggare
  • hur man hanterar avfall och slipper betala avgifter för farligt avfall

Klicka här för att komma till mötestider och anmälan


Save the date: Brobyggardagen 2024

Träskyddsföreningen och KTH-Byggvetenskap arrangerar Brobyggardagen den 30 maj 2024 i “snickarhallen” på KTH campus. Spara datumet i era kalendrar redan nu.

Förmiddagen inleds med ordinarie föreningsstämma.

Mer information och anmälningsdetaljer kommer inom kort.


Debatt i Dagens Samhälle: ”Kommunerna måste bli bättre på att återvinna trä”

Mölndals kommun har valt att gå före och tolka klassificeringen i avfallsförordningen annorlunda, skriver Stefan Gustafsson (S) och Fredrik Westin, vd för Svenska Träskyddsföreningeni Dagens Samhälle.

Läs debatten i Dagens Samhälle som handlar om att fler kommuner i Sverige bör följa Mölndals kommun hantering av impregnerat trä på återvinningscentralerna.

Klicka här för att läsa hela debattartikeln.


WEI-IEO presenterar färdplan för träoptimering

I en ambitiös satsning för att bekämpa klimatförändringar och främja hållbar utveckling har WEI presenterat färdplanen för träoptimering, som syftar till att omdefiniera användningen av trä i hela EU. Behandlat trä kan spela en viktig roll i utfasningen av den fossila ekonomin och färdplanen är inriktad på att förändra träanvändning i byggindustrin och främja en mer hållbar och cirkulär ekonomi.

Färdplanen innefattar sex centrala politiska reformer och erbjuder en stabil ram för EU:s beslutsfattare att förbättra de miljömässiga och ekonomiska fördelarna med träanvändningen under de kommande fem åren.

Klicka här för att läsa mer om förslagen i färdplanen

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-07-25
Cancel