I en nyligen ställd riksdagsfråga till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L) av Monica Haider tas frågan om återvinning och eldning av impregnerat trä upp. Träskyddsföreningen tycker det är mycket positivt att frågan lyfts på riksdagsnivå, och ser fram emot att följa arbetet och debatten i riksdagen.
Den grundläggande problematiken, som Monica Haider lyfter upp i sin fråga till miljöministern, är att enorma mängder impregnerat trä varje år klassas som farligt avfall och bränns upp, trots att detta trä faktiskt skulle kunna återanvändas och hanteras som icke farligt avfall. Det impregnerade träet hamnar nu istället felaktigt i containrar som klassas som farligt avfall på landets avfallsanläggningar, vilket leder till stora mängder miljöfarlig aska och onödigt höga kostnader för kommunerna.
Regeringen välkomnar kommuners insatser för återbruk av impregnerat trä
I sitt svar betonar Romina Pourmokhtari vikten av en ambitiös avfallspolitik för att minska miljö- och klimatpåverkan och pekar på Sveriges nationella strategi för cirkulär ekonomi. En sådan strategi syftar till att ställa om produktion, konsumtion och affärsmodeller till mer hållbara och cirkulära materialkretslopp, där resurser används effektivt och primära material ersätts i hög utsträckning. Regeringen välkomnar därför kommuners insatser för att öka återanvändningen och återvinningen av impregnerat trä.
Det framhålls även att klassificeringen av avfall regleras genom avfallsdirektivet och att Naturvårdsverket har ansvar för att vägleda i denna fråga. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att öka materialåtervinningsnivåerna, vilket visar på en vilja att aktivt arbeta för ökad återvinning och återanvändning av impregnerat trä.
Träskyddsföreningen välkomnar initiativet att lyfta frågan om återvinning och eldning av impregnerat trä i riksdagen – en fråga som föreningen länge har drivit. Genom att öka återvinningen av impregnerat trä kan vi minska vår miljöbelastning och samtidigt spara värdefulla resurser.