Nyhetsbrevet

TräskyddsAktuellt – December 2023

Hej!

Här kommer årets sista TräskyddsAktuellt för 2023 och vi vill även passa på att tacka för det gångna året och det stora intresse och engagemang vi har fått från er läsare.

Vi ska anstränga oss för att utveckla TräskyddsAktuellt under 2024 och vi hoppas att vi kan få fortsatt förtroende under nästa år.

TräskyddsAktuellt har nu 593 prenumeranter. Ni får gärna dela TräskyddsAktuellt med era kollegor och tipsa om att följa oss.


Aktuell Hållbarhet: Impregnerat trä eldas upp – helt i onödan

Träskyddsföreningen välkomnar med glädje en ny artikel i Aktuell Hållbarhet som sätter fokus på ett viktigt ämne, nämligen avfallsfrågan för impregnerat trä. Artikeln lyfter även upp att några kommuner nu börjat erbjuda återanvändning i stället, då de nya impregneringsmedlen blivit så bra att träet inte längre räknas som farligt avfall.

Vi på Träskyddsföreningen tycker det är mycket bra att Aktuell Hållbarhet har publicerat en artikel om avfallsfrågan gällande impregnerat trä och att stora mängder idag eldas upp, helt i onödan.

Efter den första artikeln publicerades en till om samma ämne, där Camilla Nilsson från Avfall Sverige presenterade konkreta lösningar på problemet.

Camilla Nilsson föreslår att besökare på återvinningscentraler ska ange träets ålder för att kunna separera det i två containrar: en för äldre trä som kan innehålla farliga kemikalier och en för nyare trä. Detta förenklar sorteringen och minskar risken för felaktig hantering av potentiellt farligt material.
Tack för engagemang på medlemsmötet om fönster och dörrämnen

Vi vill tacka alla som deltog på medlemsmötet under måndagen som handlade om framtiden för fönster och dörrämnen.

Runt 30 personer deltog på mötet, vilket var jättekul! Det var otroligt givande att få höra era tankar och insikter kring ämnet.

Tveka inte på att höra av er om det skulle dyka upp fler frågor om ämnet.


Påminnelse om Träskyddsinstitutets kurser

Se över vårt sortiment av onlinekurser som finns tillgängliga på träskyddsinstitutets hemsida – en fantastisk resurs för dig som vill lära dig mer om träskydd.

Aktuella kurser:

  1. Introduktionskurs till Träskydd
  2. Introduktionskurs NTR – Tillverkningskontroll

Utforska Träskyddsföreningens hemsida

Glöm inte att kika in på Träskyddsföreningens hemsida, där ni kan hitta massor med intressant information om träskydd och vårt arbete på föreningen.

Glöm heller inte att följa oss på sociala medier.


EU har beslutat om strängare regler kring användning av propiconazole

Bakgrunden till detta beslut går tillbaka till att säkerställa en säker användningen av substansen propiconazol.

Det är framförallt två punkter i beslutet som påverkar vår bransch. Klicka på länken nedan för att läsa mer om dem.


Anmälan till grundkurs i industriellt träskydd fortfarande öppen

Vi vill också påminna om att anmälan till kursen i industriellt träskydd fortfarande är öppen. Kursen anordnas av Träskyddsinstitutet i samarbete med Arbetsmiljöverket och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Plats: SLU i Uppsala.
Tid: Start 2024-02-07 klockan 12:00. Slut 2023-02-09 klockan 13:00

För att läsa mer om kursen och för att komma till anmälan, klicka på länken nedan.


God jul och Gott nytt år!

Julen står för dörren och 2023 närmar sig sitt slut. Vi vill därför passa på att skicka med en julhälsning från Träskyddsföreningen.

Vi önskar er en riktigt avkopplande ledighet, god jul och ett gott nytt år!

Kansliet kommer hålla öppet som vanligt under julen, så ni är varmt välkomna att höra av er till oss.

Hälsningar från Fredrik Westin & Johan Fridh

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-06-24
Cancel