Nyhetsbrevet

TräskyddsAktuellt Nyhetsbrev 2023 juli

Hej!

Sol, bad och avslappning på ett nybyggt eller renoverat trädäck eller en brygga, eller pågår byggarbetet fortfarande? Det är lite kul att tänka på vilken stor betydelse vår bransch och våra produkter har för svenskarnas semester. År efter år.

TräskyddsAktuellt önskar alla en fin semester, vare sig ni bygger eller slappar.

Träskyddsföreningens kansli håller sommarstängt vecka 30, 31 och 32.

Fredrik Westin,

VD Svenska Träskyddsföreningen


Premiär för Miljöhandbok

Det är med stolthet och belåtenhet som vi nu publicerar Miljöhandbok för Träskyddsbehandlat virke. Arbetet har pågått under lång tid och det är många som har deltagit med bidrag, fakta och synpunkter.

Syftet har varit att underlätta för Träskyddsföreningens medlemmar att förklara, sakligt om miljömässiga risker och fördelar med träskyddsbehandlat trä. Miljöhandboken kommer stötta en faktabaserad dialog i samband med anbud, miljöprövningar av byggprojekt och liknande. Vi hoppas och tror att användningen kommer bli långt större.

Läs mer och ladda ner ditt exemplar…


Välbesökt möte om mögel

Den 19 juni slogs ett rekord i antal deltagare på ett medlemsmöte. Över 100 personer deltog, kanske var det fler för det var många samlade i konferensrummen framför datorerna runt om i landet.

Nu finns inspelningen för de som missade mötet eller vill kolla upp en detalj. Även resultaten från mögelenkäten finns för inloggade medlemmar.

Läs mer…


Alla kandidater till Träskyddspris presenterade

Ni har väl inte missat att årets kandidater till Träskyddspriset 2023 är:

Varberg – flerbostadshuset Charleshill med smakfull tilläggsbyggnad

Hammarbybacken – en klätterpark i stadsnära miljö

Laxhall – stilfullt utformad konferensanläggning i Mariestad

Nacka – badbrygga i Kyrkviken estetiskt, tillgängligt och med ett hållbart tänkande

Huddinge – Sjödalsparken uppskattad stadspark med hållbara materialval

Läs mer…

Vi har samlat alla nyheter och kandidater på hemsidan Träskyddspriset 2023. Här hittar man alla kandidater, pressmeddelanden och nyheter.


Träbeständighet 7.5hp fördjupningskurs för akademiker

Vidareutbildning för Arkitekter, ingenjörer, träbranschen och akademiker.

Kursen Träbeständigt är en orienterande, fördjupande och certifierande utbildning för dig som vill bli expert på beständigt trä. Bland föreläsarna återfinner vi några av Sveriges och världens främsta experter på beständiga träkonstruktioner, som Jöran Jermer, Magnus Wålinder (KTH) och Roberto Crocetti (KTH) och Andreas Falk.

Kursen är ett samarbete mellan KTH och Svenska Träskyddsinstitutet, och behandlar allt från materiallära, materialval och arkitektonisk gestaltning till dimensionering och juridik. Den ger en stabil grund för arkitekter och landskapsarkitekter som vill fatta korrekta beslut utifrån ett gediget kunnande.

Godkända kursdeltagare erhåller ett certifikat med titeln Sakkunnig Träbeständighet.

Läs mer…


Träskyddsinstitutet gör en nystart

Styrelsen har beslutat att satsa mer på utbildning och att detta ska ske genom att Träskyddsinstitutet får mer resurser och en nystart. Ny hemsida och logotyp är en bra start och under sommaren och hösten kommer vår digitala utbildningsplattform flyttas från traskydd.com till traskyddsinstitutet.se.

Besök gärna https://traskyddsinstitutet.se för att se hur hemsidans funktioner växer fram. Här kommer information om kommande kurser finnas med anmälningar och inloggningar. Ett stort bibliotek med kurslitteratur och fakta kommer successivt att skapas.

Bakom den ännu så länge, ganska enkla hemsidan arbetas det för fullt med att skapa kurser och funktioner för att hålla onlinekurser.

Besök Nya Träskyddsinstitutet.se

.


Träskyddsdagarna 2023-save the date

Årets Träskyddsdagar kommer gå av stapeln mellan den 26 och 27 oktober i Helsingborg.

Räkna med att vara på plats från tidig förmiddag till på torsdag till lunch på fredag.

Vi har förbokat hotellrum på Clarion Grand Hotel Helsingborg och vi kommer äta middag på färjan, det vill säga “tura”.

Även om inte alla detaljer är klara ännu så vill vi slå ett slag för att ni och flera från era företag viker av tid för att vara med. Det kommer bli mycket intressant och lärorika möten och samtal. Vi ska bland annat på studiebesök hos Södra i Åstorp! Och så blir det fest också, på färjan.

Vi har ansträngt oss för att hålla nere kostnaderna så att alla kan vara med och vi hoppas att flera från varje medlemsföretag ska tycka det är värt att komma med. Målet har varit ca 2000 kr per deltagare, men det kanske blir några hundra mer…

Träskyddsföreningen kommer i samband med Träskyddsdagarna även hålla Extra stämma i vanlig ordning och besluta om medlemsavgifter, nya stadgar för Träskyddsinstitutet samt välja styrelse till institutet.

Boka 26-27 i din kalender. Inbjudan och anmälningssida kommer under augusti.


Debatt: Trä i utemiljöer nödvändigt!

Kristdemokraterna: ”Trä i utemiljöer – ett viktigt val för att nå klimat- och miljömålen i Stockholm”

Läs mer…

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-06-24
Cancel