Nätupplagan: 2023-12-01 08:12

Svenska Träskyddsföreningen
Svenska Träskyddsinstitutet

Det våras för det gröna virket

av | 2014 05 01 | Inspiration

När våren kommer och vi kryper ut ur vinteridet ändras vanorna. Vi försöker vara ute så mycket som möjligt.

Det är alltid något visst med det första utekaffet, första utelunchen och första utemiddagen. Vi sitter ute på trädäcket, terrassen, altanen eller balkongen.

Men innan möblerna kommer fram så är det dags för vårstädningen. Vintersmutsen på trädäcket måste tvättas bort och däcket kanske oljas in. Eller är det tid att med ett mera genomgripande underhåll? Efter en noggrann besiktning kunde man hoppa över renoveringen det här året också. Det impregnerade virket hade klarat en säsong till utan att skadas. Trallen är intakt, utbyggnaden sviktar inte och räcket håller att luta sig mot. Det känns bra att man följde rekommendationerna som byggvaruhandlaren gav.

Träskyddsklass NTR A i det tjockare virket som bär upp däcket och träskyddsklass NTR AB i trallen. Allt skruvades en gång ihop med rostfri skruv. Hur var det nu? I vilken springa försvann gaffeln ifjol? Fram med skruvdragaren och lossa den tralläkten. Minnesbilden var rätt, gaffeln låg där, men inte bara den. Två enkronor blev också lön för mödan. Trallen skruvades med 2 mm spalt och som under sommaren torkat isär ytterligare. Att mynt hittar springor har väl alla råkat ut för men att gafflar också kan göra det tillhör ovanligheterna. Trall har längre hållbarhet än modenyckerna hos husägarna. Det är ytterst sällan man behöver byta någon tralläkt därför att den är rötskadad. Skulle däremot någon tralläkt vara sprucken och ful så är det enkelt att byta den när däcket är skruvat. Brännmärket efter det tappade grillkolet kan enkelt försvinna genom byte.

Vinterns smuts måste tvättas eller skuras bort. Det finns flera olika medel att köpa. Det gäller att lösa upp smutsen och få bort missfärgningar på virket. Många vill använda högtryckstvätten men då skall man vara försiktig. Lägsta möjliga tryck och var varsam med den roterande borsten. Vid hård framfart kan trallen bli full av stickor i ytan och djupa repor. Är tvättmedlet effektivt så går en gammaldags rotborste lika bra även om jobbet inte är lika modernt teknologiskt. Jobba längs virket, inte tvärs!

När trallen har torkat så skall den vara träfärgad och inbjudande fräsch. Skall däcket oljas? Både ja och nej, men i varje fall inte nu! Våren har kommit en bit och pollensäsongen har börjat. Varje morgon ser den blåa bilen grön ut av allt björkpollen. Att då stryka olja på trallen innebär att man limmar fast gul pollen på däcket för resten av säsongen. Har man otur så passar någon på att sopa gatan just den dagen man oljar. Inte bara pollen utan massor av damm också… Låt oljningen vänta. Efter regn är luften renare så att man slipper nedfall, men innan måste däcket våttorkas från all smuts som samlats.

Oljningen stöter vatten och minskar sprickbildningen. Färgen blir också något djupare. Med tiden bleks den gröna färgen hos impregnerat virke bort. Man kan då hitta pigmenterade oljor som ger trallen en viss kulör. Om man är lat kan man hoppa över oljningen det här året också. Det första utekaffet smakar lika gott i alla fall!

Tore Hansson har varit trä- och byggexpert hos Svenskt Trä och Träinformation

Senaste nyheterna

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2023-12-01
Cancel