Nätupplagan: 2024-07-25 18:50

Svenska Träskyddsföreningen
Svenska Träskyddsinstitutet

Kallbadhuset Skanör nomineras till Träskyddspriset 2022

2022 07 14

Pressmeddelandet kan även läsas i vårt nyetsrum på Cision. Här finns mer bilder och pressmaterial.

Ett kallbadhus i en ny tid ska omfatta flera kvaliteter och uppfylla moderna krav på hållbarhet. Roligt att byggnaden uppmärksammas, konstaterar Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande (M) i Vellinge kommun. Foto: Lars Dareberg

Under 2020-talet byggs kallbadhus på många platser runt om i Sverige. Denna form av bad har därmed fått något av en renässans. Ett kallbadhus i en ny tid ska omfatta flera kvaliteter och uppfylla moderna krav på hållbarhet. Den ska erbjuda såväl funktionalitet som trevnad, men för det emellanåt tuffa uteklimatet och dess placering i saltvattenmiljön kräver solida konstruktioner och beständiga materialval.

– Vellinge kommun visar prov på kunskap om hur trämaterial ska hanteras och inte minst förmåga till medvetna klimat- och miljöval ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Fredrik Westin, VD för Svenska Träskyddsföreningen.

Kallbadhuset byggdes i pandemiperioden där restriktioner begränsade möten. Trots det har ”Kallis” redan blivit ett begrepp i den unika miljön som Skanör erbjuder i den sydvästra spetsen av Skåne.

– Vellinge kommun visar genom projekten prov på god arkitektur. Därmed är kallbadhuset i Skanör ett värdigt tävlingsbidrag, avslutar Fredrik Westin.

Om Träskyddspriset

Svenska Träskyddsföreningen vill uppmärksamma hållbar och beständig stadsutveckling som görs med stil och med trä. Sedan år 2020 har föreningen inrättat ett årligt pris med avsikten att lyfta fram goda exempel som kan inspirera till att bygga mer med trä i stadsbyggnad.

Stadsbyggnadsprojekt som nomineras och koras bedöms efter följande kriterier:

  • God arkitektur och funktion– stad och samhälle utvecklas genom form, funktion, trygghet och nytta
  • Trämaterialets tekniska och estetiska egenskaperanvänds på ett kunnigt sätt och spelar en framträdande roll
  • Hållbarhet och miljömed ett helhetsperspektiv under livscykeln är medvetna val
  • Träskyddskunskapframträder i val av konstruktion och material – lång förväntat livslängd och resurseffektivt underhåll under låg tid
  • Aktualitet, nyskapande och inspirerandegoda exempel där en eller flera faktorer bidrar till ett föredöme

Senaste nyheterna

Sommarhälsning!

Vi önskar er alla en underbar sommar och hoppas ni får en avkopplande och härlig semester! Vi vill även...

TräskyddsAktuellt utges av Svenska Träskyddsföreningen och Svenska Träskyddsinstitutet. Ansvarig utgivare är Svenska Träskyddsföreningen och VD Fredrik Westin.

TräskyddsAktuellt bevakar Träskyddsbranschen och händelser som är av intresse eller har betydelse för branschens företag och intressenter. Publicering sker löpande på föreningens hemsida samt i sociala medier och i Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt.

Anmäl dig till Nyhetsbrevet TräskyddsAktuellt!

www.traskydd.com

Träskyddsaktuellt: 2024-07-25
Cancel