Konferensanläggning i Laxhall i Mariestad

Goda Exempel på
träbyggnad i stad, park och infrastruktur

2023-06-28 | Träskyddspriset 2023

GOLVET TILL EN UTOMHUSSALONG

En träpräglad hamnkrog

Längst ut på ön Torsö i Mariestads kommun har Laxhall Hamnkrog & Konferens sin placering. Här erbjuds besökare en nybyggd restaurang, relax, stugor, ställplats och gästhamn.

Laxhall är en av Mariestads besöksservice certifierade InfoPoints. Utsikten över Brommösund är magnifik. Laxhall har också kommit att bli en startpunkt för två välkända vandringsleder på Torsö. Från uteserveringen vid vattnet ser du över det smala sundet till Brommö och under sommarens ljusa kvällar erbjuds underhållning. Här anordnas ofta arrangemang vid bemärkelsedagar och bröllop.

Hamnkrogen Laxhall drabbades olyckligt av en brand under augusti 2019. Ägarna bestämde sig för att bygga upp verksamheten på nytt och valde då att utöka verksamheten till att omfatta en konferensdel. Stomvalet föll på en närproducerad limträstomme från Moelvens anläggning i Töreboda. Samma byggteknik har använts för de fem övernattningsstugor som byggdes på anläggningen under 2019. Därefter har också anäggningen kompletterats med en relaxavdelning och en fiskförädlingsdel.

Nominerad till Träskyddspriset. Laxhall hamnkrog och konferens, Mariestad. På bilden Peter Larm, ägare. Foto: Anna Simonsson

Hamnkrogen Laxhall kan uppvisa en vardagsnära träarkitektur, där byggnaderna och omgivande trädäck går i en sammanhållen karaktär. För stomme och trall på trädäcken har NTR-certifierade träprodukter använts konsekvent. I Laxhalls nyuppförda tio stugor i trä om av 70 kvm är utförda i samklang med huvudbyggnaden, med kringgärdande privata trädäck.

De beständighetsmedvetna materialvalen i utsatta lägen, allt sammansatt till en genuin naturnära anläggning med stark träprägel motiverar att Laxhall i Mariestad är nominerad till Träskyddspriset 2023.

Fakta om projektet

Objekt, objekttyp: Trädäck
Byggår: 2020
Material: Tryckimpregnerat trä, NTR A
Byggherre: Brommö Invest, Laxhall hamnkrog & konferens
Arkitekt: Amnehärads Byggkonsult
Konstruktör: Moelven Töreboda
Byggentreprenör: Novab Töreboda
Materialleverantör: Moelven

Fler bilder

Cancel