Balder – berg- och dalbana på Liseberg

Goda Exempel på
träbyggnad i stad, park och infrastruktur

2020-09-20 | Goda exempel

Med flera internationella utmärkelser i bagaget, står den klassiska berg- och dalbanan Balder på sin plats i nöjesparken Liseberg sedan invigningen 2003. Med sin stomme i tryckimpregnerad furu och sin spektakulära konstruktion har Balder blivit en del av Göteborgs silhuett och lockat miljontals våghalsiga åkare genom åren, samtidigt som den uppmärksammat det faktum att det går att bygga stort i modern träbyggnadsteknik.

Det var till Lisebergs 80-årsjubileum som Balder invigdes. Med nittio kilometer i timmen som högsta hastighet från 36 meters höjd, har Liseberg visat att de bästa berg- och dalbanorna i världen byggs i modern träbyggnadsteknik. I USA, tillika världens största träbyggnadsland, är stora “roller-coasterbanor” i trä legio.

Den klassiska berg- och dalbanan Balder från 2003 fick stor betydelse för utvecklandet av modernt träbyggande i Sverige. Foto: Liseberg

Begränsat utrymme i nöjesparken tvingade konstruktörerna till Balder att se till att banans spår kunde vindla sig under och över varandra åtta våningar upp i luften. Det smäckra byggnadsverket med stomme i tryckimpregnerad furu är således inte inklätt utan visar upp hela sin prakt och det statiska systemet för den nyfikne åskådaren. Även den 1070 meter långa rälsen är utförd i tryckimpregnerat trä – i själva verket plattstålsklädda kertobalkar.

Resningen av det imponerande “trämeccanot” var för sin tid ett högst ovanligt byggtekniskt arbete då hela träkonstruktionen för bergbanan exklusive rälsen prefabricerades. Träelement och förbindningar anlände klara för montering och hopsättning. Vertikalfackverken sattes samman liggande i mindre enheter och lyftes därefter på plats och slutmonterades av klätterutbildade byggarbetare.

På “Göteborgskt” vis med lång tradition av så kallade “landshövdingehus” – flerbostadshus med sin tidstypiska bottenvåning i stenmaterial och två – tre trävåningar i trä ovanpå, kom entréhuset till Balder att byggas på samma sätt.  Till följd av sin unika stomme och räls i skyddat trä har Balder stått sig väl över tid i Göteborg och utgör därmed ett utmärkt exempel på hållbart byggande.

Fartfylld upplevelse för alla.

Balder har sedan uppförandet hamnat högt på listorna över Europas bästa berg- och dalbanor, och så sent som 2017 hamnade den spektakulära banan på den prestigeladdade förstaplatsen, och tilldelades pris vid Euro Attractions Show i Berlin, Tyskland. Balder fick i början av 2000-talet en stor symbolisk betydelse för träbyggnadsteknikens utveckling i Sverige, och har därtill kommit att inspirera nöjesparker i hela Norden att bygga berg- och dalbanor i modern träbyggnadsteknik. Wildfire i Kolmården och Gröna Lunds Twister är några exempel som tillkommit senare.

 

Fakta om projektet

Typ av byggnad: Berg- och dalbana
Byggår: 2003
Beställare: Liseberg
Konstruktör stomme och räls: Ingenieurbüro Stengel GmbH
Trästomme: Ing. Holzbau Cordes GmbH & C
Leverantör/Tillverkare: Intamin AG
Material: Stomme i tryckimpregnerad furu (NTR-klass A), räls i plattstålsklädd, tryckimpregnerad kertobalk.

Mer information:
https://www.liseberg.se/attraktioner/balder/ 
https://www.intamin.com/project/balder/
https://www.mynewsdesk.com/se/liseberg/lisebergs-balder-bäst-i-europa

 

Mer Bilder

Cancel