Solbackens handelsområde – träprofil i Umeå

Goda Exempel på
träbyggnad i stad, park och infrastruktur

2020-08-20 | Goda exempel

Redan i förutsättningarna för arkitekttävlingen år 2004 var den unika träprofilen för det då nya handelsområdet Solbacken i Skellefteå fastlagd. Och vid tidpunkten var det helt nytt med ett så stort projekt i Sverige och Europa med en byggnadsyta om totalt 31 250 kvadratmeter.

Solbacken – där det mesta är byggt i trä.

När Solbacken stod färdigt år 2007 utgjorde handelsområdet det största i sitt slag i Europa. I stort sett allt är byggt i trä – butikerna med limträstommar och limträfackverk, fasader i limträ behandlat med järnvitriol, kundvagnsgarage skyltpelare och belysningsarmatur i skyddat trä.

Solbacken har sin placering ungefär 3 kilometer norr om Skellefteå centrum och här finns i dag ett 20-tal handelsföretag och där Lager 157 och Ömans Mattor är de nya tillskotten inom området. Läget utmed E 4 och närheten till centrum gör Solbacken till ett attraktivt handelsområde för både volymhandel och konfektion. Inom området finns därtill 500 fria parkeringsplatser och hit kan skelleftebor och besökare ta sig med bil, buss, cykel eller till fots. Sammantaget ger Solbacken ett modernt uttryck och en hög hållbarhetsprofil som fått efterföljare runt om i landet. Solbacken utsågs 2018 till Sveriges fjärde bästa handelsområde av tidningen Market.

Fakta om Solbacken

Typ av byggnad: Handelsområde med butikslokaler, kundvagnsgarage belysningsarmatur mm.

Ort: Skellefteå

Yta: 31 250 kvm byggnadsyta, total yta 36 000 kvm.

Byggnadsår: 2005-2007

Beställare: IBI Sverige AB

Entreprenör: Fastec Sverige AB, Contractor Bygg AB (totalentreprenör)

Arkitekt: White Arkitekter

Leverantör: Martinsons Group AB

Mer information:
https://solbacken-skelleftea.se/
https://www.martinsons.se/project/solbacken-skelleftea/

Mer bilder:

 

Cancel