Vattentorget – Växjö

2020-07-01 | Träskyddspriset 2020

 

Vattentorget i Växjö – ett naturligt val i den moderna Trästaden

Alldeles intill den mäktiga domkyrkan i Växjö ligger Vattentorget i Växjö. Torgmiljön tangerar sjökanten till Växjösjön, en av många sjöar kring staden som fått sitt namn efter ”Vägsjö” – vägen vid sjöarna. Den nya mötesplatsen i utemiljön med ”scen” och sittbänkar är utfört med så kallad royal-impregnering (innebär impregnering i två omgångar, först tradtionell tryckimpregnering, därefter impregnering med linolja) och har sin plats längs en cirka 600 meter lång strandpromenad, också utförd i samma hållbara impregneringsteknik.

 

Foton: Verner Nystrand.

 

Här ligger således ett helt område avsett för rekreation och promenader. Den nya mötesplatsen används för jazzkvällar, rockaftnar och teaterframträdanden och uteevenemang av hög klass.

– Det råder utan tvekan en osäkerhet vid upphandling av produkter i allmänhet för tuffa, vattennära miljöer, säger projektledaren Ewa Eklind Blomkvist, numera verksam i Karlskrona. Efter några dåliga erfarenheter på den här platsen, valde vi en impregnerad träprodukt för den sjönära miljön vid Vattentorget. Jag tycker resultatet blev mycket lyckat.

Foto: Verner Nystrand

Smågatsten i bågläggning utgör basen och tvärande band av granithällar är lagda mot torgets längdriktning och en ”mångata” av hällar skapar ett tillgängligt stråk från intilliggande Linnéparken till Vattentorgets brygga. Bryggan rymmer ”megamöbler” i skyddat trä som i form och storlek möjliggör olika former av kreativa möten för alla åldrar.

 

Växjö har också i modern tid blivit känd som Europas första moderna Trästad, med en medveten strategi från kommunen att bland annat uppföra en hel stadsdel ”Wälle Broar” i 2000-talets träbyggnadsteknik med klimat och resurseffektivt byggande i fokus. Två gånger har Växjö av brittiska BBC utsetts till ”Europas Grönaste Stad”. Växjö är också något av hjärtat för den sydsvenska trämanufakturindustrin, med trähus-, snickeri- och möbelfabriker runt om i Småland.

Fokus för det strategiska miljöarbetet handlar generellt om att minska de fossila klimatutsläppen. Träbyggsatsningen har blivit den småländska stadens moderna varumärke, och hundratals besök både från Sverige och andra länder har genomförts de senaste decennierna.

Den nya utemiljön vid Vattentorget och det stora promenaddäcket i skyddat trä är ett lysande exempel på modern användning av trä i utemiljöer i en central stadsdel.

 

Fakta om Vattentorget Växjö

Byggår: 2017-18

Beställare: Växjö kommun.

Typ av konstruktion: Trädäck med sittplatser, vilsoffor och strandpromenad/bryggor i Linax Royal med tryckimpregnerat trä NTR A, NTR AB, samt impregnerad en andra gång med linolja, brunpigmenterad.

Arkitekt: Sydväst (arkitektur och landskap) från Malmö i samarbete med Ewa Eklind Blomkvist, projektledare och tidigare Stadsträdgårdsmästare i Växjö kommun, numera verksam i Karlskrona kommun,

Entreprenör: Skanska

Materialleverantörer: Bergs Timber (Bitus Nybro), ÅF Ligtning (Ljusdesign)

Mer information:
https://vaxjo.se/ny-motesplats-pa-vattentorget.html
http://sydvast.se/projekt/vattentorget/

 

Mer Bilder

 

Cancel