Strömkajen – unik parkmiljö i Piteå

2020-05-05 | Goda exempel

Mitt i centrala Piteå, kuststaden i Norrbotten, återfinns en härlig oas vid kanalen intill Tages bro, med det centralt placerade trädäcket Strömkajen. Platsen utgör en populär mötes- och rekreationsplats för alla, designad av konstnären Sture Berglund.

Olika material blandas till en spännande och samtidigt lugn miljö.

Kanalstränderna har i alla tider varit en populär samlingsplats för piteborna och har utnyttjats för allehanda aktiviteter såsom cirkus, Barnens Dag och – inte minst – ishockey. Och nuförtiden är det vanligt att ta selfie-bilder just här – på det värmande trädäcket och med kanalen eller bron i bakgrunden. Konstnärlig utsmyckning har blivit något av ett kännetecken för Piteå. Ibland används uttrycket ”Piteåreskt”, för att beskriva de konstnärliga verk som placerats lite här och var runt om i stadsmiljön. Och vid Strömkajen återfinns också en välbesökt skulpturpark. Alldeles i närheten av Strömkajen återfinns också Piteå Stadshus, en gymnasieskola och flera äldreboenden, vilket var en av Sture Berglunds tankar; att åstadkomma en kreativ samlingsplats för alla åldrar och med möjlighet till spännande möten över generationsgränserna. Trä och sten är de dominerande elementen för hela utformningen av Strömkajen. Sture Berglund har under decennier ägnat tid åt det norrbottniska kulturarvet, pitetraktens strandlinjer och det ledde fram till valet av de för pitetrakten kännetecknande materialvalen. Trädäck och väl utformade promenadstigar i trä kantas av stendekorationer och vackra blomsterplanteringar.

Fakta om projektet

Typ av konstruktion: Trädäck, gångstigar i trä

Byggår: 2009-12

Byggherre/Beställare: Piteå kommun

Konstnär/Designer: Sture Berglund

Entreprenör: Parkförvaltningen, Piteå kommun

Konstruktör: Sture Berglund i samverkan med Piteå kommun, Parkavdelningen

Leverantör trä: Piteå Såg & Hyvleri AB

Byggmaterial: Tryckimpregnerad furu enligt Träskyddsklass NTR-klass A och NTR AB

Mer information:
https://www.pitea.se/strömkajen
https://pt.se/noje-kultur/historik-i-modern-form

Mer bilder

Cancel