Umeå – Rådhusparken

Rådhusparken i Umeå har miljö- och tillgänglighetsanpassats för 2020-talet

Foton: Umeå kommun webbplats

Den centralt placerade Rådhusparken har sin plats i södersluttningen mot Umeälven, mellan rådhuset vid Storgatan i norr och Västra Strandgatan i söder och Stora hotellet/det nya kulturhuset Väven i väster.

Sommartid är parken en plats för picknicklunchande och glassätande och på vintern dekoreras parken med ljusinstallationer – och på självaste nyårsafton varje är det en tradition att från parken se stadens fyrverkerier.

Under perioden 2012 – 17 har Rådhusparken genomgått en omfattande renovering med målet att skapa ökad tillgänglighet, högre trygghetskänsla och använda klimatsmarta konstruktiva lösningar.  År 2012 påbörjades uppgraderingen av parkmiljön genom ett nytt gestaltningsprogram för hela parken, från Storgatan till älven.

Foto: Wikipedia Fredrik Larsson

Avsikten med den totala renoveringen var att vidareutveckla den ursprungliga Rådhusparken med stor hänsyn till parkens kulturhistoriska värden och respekt för parkens funktion. Inte minst dess stora värde som grön mötesplats i centrala Umeå. Parken har fått ny fontän, nya sittmurar, renoverade gräsmattor och stora, innehållsrika perennplanteringar. Vidare har parken försetts med nya parkmöbler och ny utrustning. Granitbeläggningen i mönster inspirerat av björkstammens vit-svarta färgskiftningar ger platsen en särprägel och beständigt intryck. Umeå är som bekant känd som ”björkarnas stad” genom att björkplanteringar användes i avseende att förhindra gnistspridning och därmed nya bränder efter den stora stadsbranden vid midsommartid 1888.

Rådhusparken nyinvigdes 30 juni 2017 och den älvsnära delen har fått en nygestaltning som ett modernt parktorg. Mötet med älven har manifesterats i ett generöst, varmsvart däck i två nivåer i NTR-klassat trä om totalt 800 kvadratmeter. Sittbänkarna i skyddat trä ger möjligheter att sitta ned en stund och njuta av miljön. Den nya bastionen, en utsiktspunkt över älven och parken, är ett uppskattat inslag.

Under den mörkare höst/vintertiden generar den smakfulla belysningen av träden, dammen och trädäcken en helt ny upplevelse för besökare och umebor.

Rådhusparken är ett utmärkt exempel på modern användning av hållbara träproduktermed ett estetiskt nyskapande uttryck. I samverkan med nutida belysningsteknik och med andra material har trä använts i en ny form och design.

Bildgalleri

 

Fakta om Rådhusparken

Byggår: Ursprunglig utformning år 1896-1902, renovering och upprustning 2012-17.

Beställare: Umeå kommun

Entreprenör: NCC

Ansvarig för gestaltningsprogram: Ulf Nordfjell, Ramböll

Typ av konstruktion: Svartfärgat trädäck för kajen i två plan, impregnerat furu NTR-klass A,  svartpigmenterat, sittsoffor i impregnerat limträ.

Materialleverantör: Martinsons Group AB, Tönnersjö

Övriga nominerade till Träskyddspriset 2020

Rådhusparken – miljö- och tillgänglighetsanpassning i Umeå

Rådhusparken - miljö- och tillgänglighetsanpassning i Umeå
Den centralt placerade Rådhusparken har sin plats i södersluttningen mot Umeälven, mellan rådhuset vid Storgatan i norr och Västra Strandgatan i söder och Stora hotellet/det nya kulturhuset Väven i väster. Och nu har parken miljö- och tillgänglighetsanpassats för 2020-talet. Sommartid är parken en plats för picknicklunchande och glassätande och på ... Läs mer...

Jälundsbron – varsam rekonstruktion i Gnesta

Jälundsbron - varsam rekonstruktion i Gnesta
Jälundsbron mitt i vackra Sörmland har genomgått en varsam rekonstruktion. År 1858 stod den 127 meter långa träbron på plats. Den klassiska och i trakten mycket populära bron används för bil-, gång- och cykeltrafik för färd till Hyltingeö via väg 848.  Jälundsbron har omsorgsfullt rekonstruerats i regi Trafikverket under 2019-20 ... Läs mer...

Tillgänglighetsanpassade bad- och fiskebryggor i Skellefteå

Tillgänglighetsanpassade bad- och fiskebryggor i Skellefteå
På cirka tio platser runt om vid Skellefteå kommuns alla fiskevatten i sjöar, tjärnar och där älvarna mynnar ut i Östersjöns havsvatten finns det numera tillgänglighetsanpassade bryggor som är möjliga att använda för alla skelleftebor men också för besökare. För avkopplande fiske eller bara för att med kaffekorgen njuta av ... Läs mer...

Vattentorget – Växjö

Vattentorget - Växjö
Vattentorget i Växjö - ett naturligt val i den moderna Trästaden Alldeles intill den mäktiga domkyrkan i Växjö ligger Vattentorget i Växjö. Torgmiljön tangerar sjökanten till Växjösjön, en av många sjöar kring staden som fått sitt namn efter ”Vägsjö” – vägen vid sjöarna. Den nya mötesplatsen i utemiljön med ”scen” ... Läs mer...

Marinastaden vid Svindersviken i Nacka

Marinastaden vid Svindersviken i Nacka
Nacka Marinstaden – ett estetiskt och nyskapande bostadsområde De boende i Nacka Marinstad liksom besökare möts av ett massivt träuttryck vid anblicken av det bostadsområde på land och framför allt på Svindersvikens vatten som är så nyskapande i huvudstadsregionen. Träuttrycket med sin prägel härrör redan från den 400 meter långa ... Läs mer...
Cancel