Under onsdagen blev riksdagen mötesplatsen för ett viktigt lunchseminarium om återvinning av impregnerat trä. Evenemanget, som drog till sig branschexperter, politiker och intressenter, var resultatet av ett samarbete mellan ledamöterna Leif Nysmed (S) och Larry Söder (KD), som tillsammans med Fredrik Westin utgör Träbyggnadsrådet, som stöds av Träskyddsföreningen.
Trots att impregnerat trä länge betraktats som farligt avfall, har framsteg möjliggjort att träet inte längre behöver klassas så. Denna utveckling erbjuder enorma möjligheter för återanvändning och återvinning, något som kan minska miljöpåverkan och samtidigt erbjuda ekonomiska besparingar för kommuner, företag och andra parter.
Initiativet till seminariet kom från Träbyggnadsrådet, som startades 2020 av Larry Söder (KD) och Emma Hult (MP) med ambitionen att främja trä som byggmaterial. Rådet har sedan starten varit pådrivande för diskussioner och samarbeten med framstående forskare, politiker och näringslivsrepresentanter.
“Krävs politiskt stöd”
Diskussionerna rörde sig även kring de utmaningar som finns i att ändra den rådande praxisen, där impregnerat trä oftast hanteras som farligt avfall. Många deltagare uttryckte en stark vilja till förändring men underströk också behovet av klara riktlinjer och stöd från myndigheter och politiskt håll. Med deltagare från olika sektorer, var det tydligt att återanvändning av impregnerat trä är en fråga som berör många och kräver samarbete på bred front.
Framgångsrikt arbete i Mölndals kommun
Under seminariet delade Andreas Svendsen, miljöstrateg i Mölndals kommun, med sig av deras imponerande insatser för återbruk av impregnerat trä. Mölndal har visat på framgångsrika metoder för att inte bara minska avfallets miljöpåverkan utan även skapa ekonomiskt värde genom återbruk.
Andreas Svendsens presentation belyste hur kommunen genom innovativa lösningar har lyckats omvandla vad som tidigare sågs som problematiskt avfall till en resurs. Detta arbete står som ett lysande exempel för andra kommuner att följa, och bidrog till seminariets fokus på hållbara lösningar.
Träskyddsföreningen vill tacka alla deltagare som bidrog med insikter och erfarenheter, och ser fram emot ett fortsatt samarbete i frågorna.