Kallbadhuset ”Kallis” Falsterbo, Vellinge kommun

Goda Exempel på
träbyggnad i stad, park och infrastruktur

2022-08-17 | Träskyddspriset 2022

Kallbadhus med magnifik utsikt:  Som kurort och semesterparadis har alltid badandet haft en central roll på näset i den unika miljön vid Skanör-Falsterbo. Kallbadhuset i Falsterbo kom till i en tuff pandemiperiod för alla former av verksamheter där människor möts. Ändå har ”Kallis” redan blivit ett begrepp i den unika miljön som Skanör-Falsterbo erbjuder i den sydvästra spetsen av Skåne.

Tidigt bestämde Vellinge kommun tillsammans med initiativtagarna att beständiga material skulle användas, med avsikten att klara den relativt tuffa miljön, där tidvis blåsigt väder och vattenstänk skapar stora påfrestningar.

Det byggs kallbadhus runt om i hela Sverige under 2020-talet. Kallbadhus är badinrättningar på stranden eller i vattnet nära stranden, som är utformade för att göra det bekvämt och skyddat att bada i ouppvärmt havs- eller sjövatten. Kallbadhus började byggas i Sverige under första hälften av 1800-talet och kombinerades ofta med olika slags invärtes och utvärtes vattenkurer. Ett tidigt kallbadhus i Sverige var Gjörckeska badinrättningen på Riddarholmen i Stockholm, som öppnade 1827.

Nominerad till Träskyddspriset, Skanör och Falsterbo Kallbadhus. På bilden Carina Wutzler, Kommunstyrelsens ordförande.

I augusti 2013 tog kommunstyrelsen i Vellinge också beslut om att Skanör-Falsterbo skulle få sitt länge efterlängtade kallbadhus.
 Här fanns ett brett stöd för ett kallbadhus och det var en allmän uppfattning hos invånarna att tillgodose en positiv och hållbar utveckling av den estetiskt tilltalande vattennära miljön. Avsikten var också att åstadkomma en levande plats med en hög attraktionsnivå året runt.
I projektet har intiativtagarna, Vellinge kommun samarbetat med New Line Arkitekter och inredningsbyrån Rumrum. Kallbadhuset har haft med sig de bärande elementen miljö, ekonomi och socialt i hållbarhetsbegreppet redan från början.

Ett kallbadhus av modernt snitt ska erbjuda ”mysighet” och trevnad, samtidigt som alla former av närhet till vatten kräver robusta konstruktioner och beständiga materialval. För att inte tala om omgivningarna i denna unika naturmiljö. Utsikten från ”Kallis” är omvittnat underskön, och när solen går ned över Öresund är det magnifikt att vistas, umgås och bada här.

Som representant för ett modernt utfört byggnadsverk i trä för en placering mitt i den unika havsmiljön i Skanör-Falsterbo, utgör Kallbadhuset en värdig kandidat som nominerats till Träskyddspriset 2022.

Fakta om projektet

Byggår: 2019-2020

Beställare: Vellinge kommun/Skanör Falsterbo Kallbadhus

Typ av konstruktion: Kallbadhus, bryggor, trappor mm.

Arkitekt: New Line Arkitekter, Rumrum arkitekter (inredning)

Materialval: Bryggor m.m i NTR-certifierad furu.

Mer bilder

Cancel