Wildfire, berg- och dalbana i Kolmården – spektakulär och utmanande

2021-08-30 | Träskyddspriset 2021

Den uppmärksammade och spektakulära berg- och dalbanan Wildfire fångar verkligen ögat omedelbart. För att inte tala om den hisnande åkupplevelsen, där de modiga som färdas med Wildfire också i synfältet bjuds på Kolmårdens vidsträckta och vackra skogliga omgivningar. Nu nomineras Wildfire till Träskyddspriset 2021.

Wildfire spänner verkligen bågen för vad som är möjligt att utforma med träkonstruktioner under 2020-talet och framåt i tiden. Med extremt höga krav på säkerhet och tufft slitage, sticker Wildfire ut på platsen i Kolmårdens skogsmiljö med en unik kombination av upplevelse, hållbar konstruktion och utmanande estetik.

Den totala höjden för Wildfire 57 meter och den totala längden är 1 300 meter, en färdväg som tar två minuter med g-krafter upp till 3.75 i de snäva kurvorna. Och buller kom att bli en uppmärksammad aspekt i processen – bygglovet överklagades till mark- och miljödomstolen innan byggprojektet kunde starta. Men i själva verket är det ett faktum att en berg- och dalbana av trä blir betydligt tystare än en av stål. Allt trä som använts i Wildfire når den exceptionellt höga hållfasthetsklassen C35. För att entreprenör och beställare skulle ta höjd avseende säkerheten, så genomgick allt trävirke en röntgen inne på sågverket i Iggesund.

Nominerad till Träskyddspriset 2021. Foto: Anna Simonsson

Valet av material är en del av entreprenören Rocky Mountains Constructions varumärke, och berg- och dalbanor i trä är i Nordamerika ett vanligt inslag i nöjesparker. Världens äldsta berg- och dalbana bär det stolta namnet Leap the dips och finns i Altoona, Pennsylvania, USA. Den invigdes år 1902 på Lakemont Park och med sin toppfart på 16 km/h beskrevs farten som ”livsfarlig”. Kuriöst nog renoverades den i mitten av 1990-talet av en möbelsnickare – med den höga kvaliteten i skyddad amerikansk furu, gick faktiskt nästan 70 procent att återanvända, trots att berg- och dalbanan levererat tusentals åkfärder under nästan 100 år.

Den första verkliga pionjären för berg- och dalbanor var troligen LaMarcus Adna Thompson, som låg bakom The Gravity Pleasure Switchback Railway som öppnade på Coney Island 1884. Denna för sin tid sensationella åkattraktion var en 200 meter lång bankonstruktion i trä, och liknande till sin utformning de gamla ryska isbanorna.

I fallet med Wildfire – som kuriöst nog är världens näst högsta berg- och dalbana i modern träbyggnadsteknik, så var den ändå inte den första i landet under 2000-talet. Lisebergs berg- och dalbana Balder (2003) i träteknik invigdes vid nöjesparkens 80-årsjubileum, och därefter har även Gröna Lund i Stockholm uppfört en hybrid-bana i stål/trä med namnet Twister. Det råder knappast någon tvekan generellt att trä blir ett allt mer vanligt materialval i nöjesparkernas ambitioner att bygga vackert, inkluderande och hållbart.

I Wildfire har över hundratusen bultar använts och därtill 600 ton svensk furu av högsta kvalitet. Berg- och dalbanan Wildfire hör hemma i en mer än hundraårig träbyggartradition. Materialvalet var det självklara för att åkattraktionens estetik på bästa sätt skulle smälta in i Kolmårdens natur.

Wildfire in action. Nominerad till Träskyddspriset 2021. Foto: Anna Simonsson

Skyddade träprodukter är en del av entreprenörens konstruktion enligt patent, för lång fysisk hållbarhet och i beredskap för hårt slitage/högt utnyttjande under lång tid. Valet av trä blev naturligt och passade väl in i den skogliga miljön i Kolmården. När Wildfire visades upp 2016-17 fanns också hållbarhetsaspekterna med bland de argument som användes för valet av trä.

Att trä används i stora delar av konstruktionen, ger uttryck för såväl ett högt tekniskt utnyttjande av trämaterialets unika kombination av bärighet, anpassningsförmåga och estetiska kvaliteter. Självklart går det att åstadkomma något liknande med andra material, men med träets estetiska kvaliteter i en historisk skogsmiljö som Kolmården, är resultatet närmast oslagbart och når bokstavligen himmelska höjder.

Fakta om projektet

Byggår: 2016-2017

Beställare: Kolmårdens djur- och nöjespark

Typ av konstruktion: Berg- och dalbana helt i trä. Bärighet med massiva, vertikala pelare med måtten 4 x 8 tum (100 x 200 millimeter).

Entreprenör/Konstruktör (utformning): Rocky Mountains Constructions

Materialval: NTR-certifierad furu farbana och bärande konstruktion.

Kuriosa: Världens näst högsta berg- och dalbana i trä.

Mer information:
https://www.kolmarden.com/parken/attraktioner/wildfire
https://www.rockymtnconstruction.com/wildfire/

Mer bilder:

 

 

Cancel